logo bouwtekening nodig

Wat is een bouwkundig detail

Detail dakkapel

Als we klaar zijn met het schetsontwerp en we gaan een definitief plan maken, dan moeten daar ook details bij. Deze worden niet zoals de plattegronden, doorsneden en gevels in schaal 1:100 getekend, maar groter. De gebruikte schaal van een detail bedraagt meestal 1:10 of zelfs 1:5.

Het detail geeft precies weer wat er op die plaats gaat gebeuren en omschrijft alle te gebruiken materialen en geeft eventuele maten aan die bepalend zijn voor de uitvoering van de werkzaamheden.

3D details

Je kunt deze details ook in 3D uitvoeren. Een ervaren timmerman of uitvoerder heeft genoeg aan een 2D versie om te zien wat er gemaakt moet worden. Maar voor ons leken is het soms best wel handig om te zien wat er nu (het blijft een tekening) werkelijk komt.

Waarom een bouwkundig detail?

detail ruydaelglas

Om iemand anders te laten zien wat wij precies willen hebben, niet meer en niet minder. Deze kunnen worden gebruikt voor de leverancier van de kozijnen en de trap, maar ook als het om de inrichting van de keuken en badkamer gaat. Tot dusver alleen nog voor ons zelf.

Maar zoals eerder gezegd wil de overheid ook graag weten hoe uw woning of complex er uit gaat zien en of zij daar wel mee akkoord kunnen gaan.

Het detail wat hier rechts staat, als u er op klikt komt er een grotere afbeelding, betreft een monumentale woning. Daar mag je geen isolatieglas toepassen want dat tast het aanzicht aan. Daarvoor hebben we gekozen voor Ruysdeal glas, deze heeft een bijna gelijkwaardige isolatiewaarde aan die van isolatieglas die dezelfde overheid namelijk ook weer eist. En dat willen ze graag zwart op wit hebben.