logo bouwtekening nodig

Wat is een bouwkundige plattegrond

Plattegrond apartementen complex

Een plattegrond is een horizontale doorsnede op ca. 1,75 m boven de vloer. Er moet zoveel mogelijk relevante informatie instaan, maar niet alle informatie is voor iedereen relevant. Een tekening dient te worden aangepast aan de doelgroep. Zo is een opdrachtgever ge´nteresseerd in de binnenmaten van vertrekken, een constructeur in kolomdoorsneden en een aannemer in het toegepaste type kalkzandsteen. Een tekenaar moet dus altijd in zijn achterhoofd houden voor wie hij tekent.

In een plattegrond worden de doorgesneden delen, zoals bijvoorbeeld muren en kolommen, getekend met een dikke lijn. Aanzichten, zoals trappen en meubilair, worden met een dunne lijn getekend. De doorgesneden delen krijgen een arcering die past bij de gekozen schaal.

Het intekenen van meubilair, bomen en planten ondersteunt het gevoel voor de schaal. Dit is echter niet in alle soorten tekeningen relevant. Een opdrachtgever zal het op prijs stellen, maar een adviseur voor klimaatinstallaties zal het eerder hinderlijk vinden. (bron: website TU Delft)

Bestaande en nieuwe situatie

plattegrond woning met kantoor

Als u nieuwbouw gaat plegen dan is er geen bestaande situatie, maar als u gaat verbouwen en u heeft een omgevingsvergunning nodig dan eist de gemeente of overheid dat u een plattegrond van de bestaande en nieuwe situatie indient. Dit is om te kunnen controleren of u zich aan de geldende normen houdt en geen afbreuk doet aan de woon of werkomgeving.

Voor de aannemer is het ook makkelijk, want hij kan aan de hand van deze twee plattegronden goed zien wat er gesloopt moet worden en wat er moet blijven staan.

Tevens is het voor u goed om te zien wat er allemaal veranderd. Als u er langer naar kijkt komen er vanzelf veranderingen omdat het toch niet zo is als u dacht. De kast moet hier de vaatwasser daar! Daarom is het heel belangrijk om hier de tijd voor te nemen in het ontwerpstadium en niet te wachten tot het al gebouwd is.